Milé zákaznice, zbývají poslední kusy diářů 2024. Objednávky nyní vyřizuji 2x-3x týdně. Děkuji za pochopení a přeji pohodové dny! Gabi

Moje cesta k cykličnosti

 

O tom, že i PMS můžete mít rády...

Uf; žena a její menstruační cyklus. Kdybyste mi před rokem řekli, že na tohle téma budu psát nějaký článek, tak bych se hodně zasmála. Ale protože to byl jeden z hlavních důvodů kvůli tomu celý diář vznikl, asi trochu budu muset "s kůží na trh". Takže. Jaká byla moje cesta k cykličnosti?

Poprvé jsem o cykličnosti ženy slyšela od kamarádky asi před třemi lety. Přišlo mi to trochu uhozený, ale ráda se dozvídám nové věci, tak jsem si o tom něco málo přečetla na internetu; ovšem zhodnotila jsem, že to asi nebude nic pro mě… Abych to uvedla na pravou míru – v té době jsem brala hormonální antikoncepci – takže jsem to asi ani jinak zhodnotit nemohla („jela“ jsem totiž na vlně umělých hormonů) a moc jsem toho o sobě jako ženě nevěděla. Z fází menstruačního cyklu jsem znala akorát menstruační a potom často (samozřejmě v negativním pojetí) zmiňovaný PMS.

Jenže pak, po nějaké době, jsem na cykličnost narazila znovu. To už jsem antikoncepci nebrala a najednou jsem zjistila, že to taková blbost není. :-) Že to vlastně skvěle funguje, a když to beru v potaz, může to mně i mojí rodině hodně usnadnit život.

Takže nějaký základ jsem vysledovala díky webu www.cyklickazena.cz, ale protože si na věci ráda přicházím sama - chtěla jsem si v tom vytvořit vlastní systém - zjistit, co od sebe v jednotlivých dnech cyklu můžu nejpravděpodobněji čekat. Tak jsem začala přemýšlet o diáři, kde bych si mohla plánovat, ale kam bych si mohla zaznamenávat i „cestu k sobě“. A tak začala zrát myšlenka zplodit Mocer. Začalo to plíživě a nenápadně, kdy jsem si načrtávala možnosti a varianty, ale tak mě to pohltilo, že už jsem nemohla jinak.

A jak to mám konkrétně? Cyklus mám kratší (většinou 25 dní); zajímavé to bylo loni na dovolené, kdy to byl vážně super relax a najednou délka cyklu byla – světe div se – 28 dní! A naopak – když jsem ve stresu a tlaku – cyklus se mi krátí na 24 nebo dokonce na 23 dnů (a to už mi bliká kontrolka, abych trochu zpomalila).

Co se týká fází, ty také krásně kopírují mě samotnou. Jsem založením introvert a moje fáze „dovnitř“ trvají mnohem déle než ty „ven“. Totiž ovulaci mám už 10. - 11. den cyklu (moje chytré tělo mi to dává vědět různými příznaky, někdy i bolestí vaječníků). 17. - 18. den cyklu se z něžné a milující mámy a manželky proměňuji na kritickou "bestii", kterou je dobré moc nedráždit a nechat jí svůj prostor. :-D

Jednotlivé fáze cyklu pojmenovávají různé zdroje různými názvy - mně přišly nejtrefnější: 1. aktivní, 2. pečující, 3. tvořivá a 4. meditativní.

První předovulační/aktivní fáze je u mě nejkratší. Nikdy jsem nebyla sportovně založená, každá větší fyzická aktivita je pro mě opravdu výkon a i pracuji mnohem radši hlavou. Takže tuhle fázi mám jen pár dní a slouží mi k "nastartování" nového měsíce. Začínám cítit příval nové energie. Jsem sebevědomá; při diskusích (čti hádkách) jsem věcná, dokážu argumentovat a rozhodně se nerozbrečím.

Druhá tedy ovulační/pečující fáze je moje oblíbená, protože jsem ta pravá máma, láskyplná, něžná a vždycky se mi zdají hrozně romantické a zamilované sny. Taky těch pár dní nemám takový problém jít do společnosti; bavit se, sdílet. Snažím se na tuto fázi vždy plánovat schůzky s klienty, pro které navrhuji interiéry, protože to jsem na ně vyloženě "napojená".

Největší překvapení pro mě byla třetí předmenstruační/tvořivá fáze. "Strašák" PMS je totiž teď moje snad nejoblíbenější část cyklu. Ne tak pro okolí, ale já jsem ve svém živlu. Jsem kreativní, ve všem si udělám pořádek, dotahuju projekty raketovou rychlostí, a když už teď chápe i rodina, že je těch pár dní lepší nechat mě si zalézt (a něco tvořit, studovat, dotahovat nebo uklízet), čerpáme z toho všichni. A touhu "si zalézt" podporuje i to, že moje pleť je také velmi "kreativní". "Kde je ta sexy zářivá dáma z předchozích dnů?!" Ale co; na gruntování celého domu nemusím vypadat jako hollywoodská hvězda.

V poslední čtvrté menstruační/meditativní fázi se snažím neplánovat žádné velké akce a odpočívat, protože když si dopřeju klid, budu z toho těžit další 3 fáze. Dřív jsem se tím trápila (říkala jsem si, že jsem celý den nic neudělala a jen prokrastinovala), ale teď už vím, že je to tak v pořádku a že vše doženu v dalších fázích. Kolegyně jednou říkala, že ona cituji "buď leží, nebo běží" - no taky jsem to tak vždycky měla a teď už chápu proč.

A co Ty? Ještě "bojuješ" se svou ženskou stránkou nebo už se jí necháváš vést...?

 

Týdenní diář na zaznamenávání cyklu (řešený tak, že cyklická část může po otočení kroužků zůstat diskrétně skrytá kolegům nebo oku klienta) si můžete objednat zde:

https://www.mocer.cz/tydenni-stolni-diare/

cyklický půlkruh  Mocer cyklická žena

A měsíční variantu diáře (díky které můžeš dát o své fázi vědět i partnerovi - tento diář totiž můžeš pověsit i na stěnu) zase tady:

http://www.mocer.cz/mesicni-nastenne-diare/

Mocer 4 fáze ženy měsíční  Mocer půlkruh měsíční detail